Świeżo wyłowione homary i odkryte na nowo smaki – gdzie na obiad w Kołobrzegu?

0
33
Świeżo wyłowione homary i odkryte na nowo smaki - gdzie na obiad w Kołobrzegu?

Kołobrzeg, malownicze miasto nad Bałtykiem, nie tylko zachwyca pięknymi plażami i zabytkami, ale także bogatą ofertą kulinarnej rozrywki. Niezależnie od preferencji smakowych, w tym nadmorskim kurorcie każdy znajdzie coś dla siebie. Nadchodząca majówka to dobry czas, by odkryć tajemnicze smaki Kołobrzegu dostępne w nadmorskich restauracjach.

Kołobrzeg – restauracje dla każdego smakosza

Myśląc o daniach serwowanych w Kołobrzegu, każdy turysta ma przed oczami skwierczące ryby, kaszubskie specjały i starannie przygotowane owoce morza. Większość przyjezdnych zachodzi do restauracji znajdujących się przy głównych trasach spacerowych. Do najwyżej ocenianych należą między innymi Restauracja Rybna „Portowa”, Restauracja „U Babci Maliny” czy Restauracja „Morskie Oko”. Każda z nich oferuje inne podejście do dostępnych, świeżych i lokalnych składników.

Klimatyczna restauracja nie tylko dla hotelowych gości

Kołobrzeg nie tylko zachwyca swoimi plażami i zabytkami, ale także bogatym wyborem restauracji, które zaspokoją nawet najbardziej wybredne podniebienia. Przepyszne dania w centrum miasta proponuje hotel Leda, który zaprasza na obiad czy kolacje nie tylko hotelowych gości, ale też przechodniów czy turystów. Restauracja słynie z wykorzystania lokalnych przysmaków do stworzenia niezapomnianych specjałów. Przeważają tu dania kuchni polskiej, ale nie brak też dań kuchni śródziemnomorskiej, gotowanych na bazie owoców morza. Interesują Cię konkretne, najciekawsze pozycje w menu? Oto i one!

Specjały kuchni polskiej i nie tylko

W kuchni hotelu Leda przygotowywane są od zera świeże przystawki, dania obiadowe, sałatki i desery. Wśród przystawek na uwagę zasługuje ostryga na lodzie oraz kacze wątróbki – te ostatnie szczególnie dla miłośników tradycyjnej kuchni. Dania mięsne to między innymi wyśmienite steki z polędwicy wołowej, w otoczeniu grillowanych warzyw i ziemniaków baby. Wybredny smakosz znajdzie w tym dziale także klasyczny schab z kością, antrykot wołowy lub pierś z kaczki w zestawie z szarymi kluseczkami. Świetna kuchnia nad morzem nie obejdzie się bez ryb – w restauracji Leda są to polędwice z dorsza, pieczone halibuty, steki z tuńczyka i owoce morza dla dwojga. Jeśli wszystkie te specjały nie narobią Wam smaka, warto tutaj wpaść także na deser. Domowe ciasta takie jak szarlotka czy sernik sprawią przyjemność każdemu, kto odwiedził Kołobrzeg, żeby spędzić rozkoszny urlop.

Czego nie mają inne restauracje w Kołobrzegu?

Nawet najlepsze restauracje w Kołobrzegu nie zawsze mogą się tym pochwalić. Za to w restauracji Leda można liczyć na wyjątkowy smakołyk – świeżego skorupiaka wyłowionego z hotelowego homarium. Homary, będące specjalnością kuchni, to niezwykły przysmak, szczególnie jeśli jest przygotowywany tuż po złowieniu. Zawiera niezbędne tłuszcze nienasycone omega 3, oraz niskie ilości cholesterolu i tłuszczy nasyconych. Dzięki temu można raczyć się delikatnym mięsem skorupiaka z czystym sumieniem. Kto powiedział, że zrównoważona dieta musi być bez smaku?

Idealne miejsce na chwilę zapomnienia

W takim miejscu jak Kołobrzeg restauracje stale konkurują ze sobą o gości, kusząc nowościami i nieszablonowym podejściem do kuchni. Największe wrażenie robią jednak sprawdzone przepisy, przygotowywane, o ile to tylko możliwe, na bazie świeżych produktów. Na Kaszubach od regionalnych dostawców można dostać prawdziwe frykasy – od sezonowych grzybów, po mięso z tutejszych hodowli, aż po pełne witamin warzywa. Restauracja w hotelu Leda nauczyła się wykorzystywać bogactwa regionu, uzupełniając je o nowoczesne akcenty – jak homary czy owoce morza.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj