Błonnik to substancja pochodzenia roślinnego, która nie jest trawiona przez enzymy układu pokarmowego… a mimo to odgrywa ogromną funkcję w prawidłowym funkcjonowaniu jelit. Błonnik naturalny to substancja niejednorodna, której rozpuszczalna w wodzie forma stanowi kompozycję pektyn, hemiceluloz, śluzów roślinnych, polisacharydów i gum roślinnych. Wpływa na poprawę pracy jelit, ale nie tylko. Jego spożywanie ma bardzo duże znaczenie i przepisuje się mu szereg prozdrowotnych właściwości.
Właściwości błonnika naturalnego to:
- zapobiega zaparciom i biegunkom,
- zmniejsza uczucie ciężkości i wzdęcia,
- ułatwia wypróżnianie,
- ułatwia wydalanie z kałem toksyn, metali ciężkich, kwasów żółciowych,
- obniża poziom cholesterolu,
- obniża poziom glukozy,
- poprawia perystaltykę jelit,
- zmniejsza apetyt,
- zwiększa wydzielanie śliny i pobudza rzucie,
- zwiększa wydzielanie soków trawiennych.
Błonnik naturalny przechodzi przez cały przewód pokarmowy praktycznie bez jakiegokolwiek muśnięcia enzymami trawiennymi. Po drodze wchłania wodę, rozluźnia masy kałowe i przyśpiesza ich przemieszczanie, a na sam koniec ułatwia wypróżnianie. Oprócz tego pęcznieje w żołądku, dając poczucie sytości, co jest niezwykle ważne w przypadku osób potrzebujących schudnąć. Wszystko to przemawia za włączeniem różnego rodzaju preparatów z błonnikiem witalnym do swojej codziennej diety.
W czym znajduje się błonnik naturalny?
Błonnik naturalny można z powodzeniem uzupełniać wraz z pożywieniem. Jego duża zawartość znajduje się w takich produktach jak:
- płatki owsiane,
- otręby,
- jęczmień,
- owoce świeże (jabłka, gruszki, maliny, truskawki, porzeczki),
- owoce suszone,
- warzywa (marchew, dynia, buraki, papryka, brokuły),
- produktach pełnoziarnistych.
Jak mówi pracownik NatVita – ekologiczny sklep internetowy:
Aby dostarczyć organizmowi dzienną dawkę błonnika, trzeba pokryć zapotrzebowanie wynoszące około 30-40 gramów. Większa ilość może obniżyć przyswajalność innych cennych mikroelementów z pożywienia. Jak tego dokonać? Można dodać 2-3 łyżki otrąb każdego dnia do surówek, jogurtu czy owsianki. Innym sposobem jest spożywanie suszonych owoców takich jak śliwki, daktyle, morele, figi lub rodzynek.
Trzeba jednak pamiętać o odpowiednim nawodnieniu każdego dnia – błonnik pokarmowy wchłania dużo wody. Jeśli organizm nie otrzyma przynajmniej 2 litrów wody dziennie, układ pokarmowy będzie się zmagał z zaparciami i bólami brzucha.
Naturalne suplementy zawierające błonnik
Co w przypadku, gdy organizm nie otrzymuje dostatecznej ilości błonnika z diety? Długotrwałe problemy z układem pokarmowych, zaparcia lub biegunki wymagają konsultacji lekarskiej, jednak w przypadku braku przeciwwskazań – z powodzeniem można rozpocząć suplementację błonnika witalnego. Jego stosowanie jest wskazane w przypadku diet ubogich w błonnik pokarmowy. Naukowcy ustalili, że najskuteczniejszy błonnik witalny można pozyskać z takich roślin jak: babka płesznik, babka jajowata oraz len. Oprócz tego cennym źródłem błonnika (a także białka) są naturalne algi, czyli spirulina i chlorella.
Rola błonnika w odchudzaniu
Jedną z właściwości błonnika jest pęcznienie w żołądku, przez co wywołuje uczucie sytości i zmniejsza apetyt. Ograniczenie spożywanego pokarmu, zmniejszenie uczucia głodu, a do tego pobudzenie perystaltyki jelit ma ogromne znaczenie w przypadku osób znajdujących się na diecie odchudzających. Oprócz tego błonnik sprzyja usuwaniu toksyn z organizmu i zalegającej w jelitach treści pokarmowej. Trzeba jednak pamiętać, że sam błonnik nie spala tkanki tłuszczowej. Nie zastąpi aktywności fizycznej i dobrze zbilansowanej diety, a stanowi tylko jej codzienne uzupełnienie. Jest natomiast doskonałym sposobem na usprawnienie pracy przewodu pokarmowego.