Dieta dla cukrzyka – czego nie powinien jeść cukrzyk?

0
315
Dieta dla cukrzyka – czego nie powinien jeść cukrzyk?

Cukrzyca to poważne schorzenie metaboliczne. Na chorobę tę cierpi coraz większa grupa pacjentów – wedle niektórych badań liczba chorych na świecie może niebawem sięgać niemal pół miliarda.. Cukrzycę leczy się nie tylko farmakoterapią – ogromne znaczenie dla zdrowia ma także dieta. Jak powinna wyglądać? Co może jeść cukrzyk, a z czego powinien zrezygnować?

Cukrzyca a dieta

Dieta przy cukrzycy ma szczególne znaczenie dla poprawy zdrowia. Mimo że wielu pacjentów unika przestrzegania zasad żywienia zalecanych przez specjalistów, odpowiedni jadłospis może w dużym stopniu przyczynić się do redukowania objawów schorzenia. Warto też wiedzieć, że dieta dla diabetyków nie jest szczególnie radykalna i nie oznacza rezygnacji ze smacznych potraw. Należy jednak racjonalnie dopierać produkty, zwracając uwagę zwłaszcza na to, by indeks glikemiczny był w tym wypadku możliwie najniższy.

Dieta cukrzyka – czego unikać?

Diabetycy powinni wdrożyć w swą codzienność kluczowe zasady zdrowego żywienia, a więc unikać przede wszystkim słodyczy, słonych i pikantnych przekąsek (chipsy, paluszki), fast-foodów i innych produktów wysokoprzetworzonych. Zabronione są też tłuste dania mięsne i nabiałowe, ciasta, drożdżówki, słodkie jogurty, płatki śniadaniowe i napoje, a także pszenny chleb z wysokim indeksem glikemicznym powodującym nagły wzrost cukru w organizmie. Z tego samego powodu przy cukrzycy należy wystrzegać się kasz (zwłaszcza tych drobnych, jak np. manna czy jaglana), pszennych makaronów i białego ryżu. W diecie cukrzyka nie powinien pojawiać się również miód, dojrzałe banany, gotowane ziemniaki, alkohol i sól w większej ilości.

Co można jeść przy cukrzycy?

Lista produktów, które można spożywać, chorując na cukrzycę, jest wbrew pozorom bardzo długa. Najbardziej wskazane dla diabetyków jest wszystko to, co zawiera niski indeks glikemiczny. Możemy tu wymienić bogate w błonnik surowe warzywa oraz wszelkie rośliny strączkowe. Diabetykom polecane są również niektóre z owoców (zwłaszcza cytrusy, jabłka, truskawki, jeżyny, wiśnie, jagody, agrest) oraz orzechy, pestki i nasiona, oczywiście w racjonalnych ilościach. Tłuste mięso lepiej zastąpić chudym gotowanym, a biały chleb – pieczywem razowym. Zamiast makaronu pszennego należy sięgać po pełnoziarnisty. Z kolei cukier w łatwy sposób wyeliminować, słodząc ksylitolem lub stewią.

Żywienie przy cukrzycy a catering

W diecie cukrzycowej ważne jest nie tylko wybieranie produktów, ale też umiejętne łączenie składników i komponowanie dań przy zastosowaniu odpowiednich technik (właściwa obróbka termiczna, długość gotowania, rozdrabnianie pokarmu). Osoby, które chorują na cukrzycę, nie muszą gotować same – mogą skorzystać z tzw. diety pudełkowej. Obecnie firmy oferujące takie usługi wychodzą naprzeciw ludziom o różnych potrzebach żywieniowych. Przykładem jest catering dietetyczny Wrocław, który przygotowuje smaczne i zdrowe dania zgodne z zasadami diety cukrzycowej. Optymalnie skomponowany przez fachowców jadłospis pozwoli utrzymać na właściwym poziomie glukozę, cholesterol, ciśnienie i masę ciała, co w przypadku diabetyków ma ogromne znaczenie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here