Jak zrobić dobrą masę lodową?

0
305
Jak zrobić dobrą masę lodową?

Nie ulega wątpliwości, że lody to najczęściej wybierane desery zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci w ciepłe dni. Obecnie lody znajdują się zarówno w lodziarniach, cukierniach, jak i w innych lokalach gastronomicznych, które pragną wyjść naprzeciw swoim klientom. Każda osoba ma swoje ulubione smaki, jednak o tym, czy powróci ona do konkretnego miejsca, z pewnością świadczy smak i konsystencja lodów. Jak zrobić dobrą masę lodową? Podpowiadamy!

Wyposażenie niezbędne w produkcji lodów

Aby otrzymać masę lodową dobrej jakości konieczne jest wyposażenie lokalu w niezbędne urządzenia przeznaczone do produkcji lodów różnego rodzaju. Bez wątpienia niesłabnącą popularnością cieszą się lody włoskie, dlatego też warto stworzyć możliwość klientom spróbowania klasyki. Takie rozwiązanie w porównaniu do produkcji lodów gałkowych wymaga o wiele mniej nakładów pracy, przy jednoczesnej gwarancji zainteresowania ze strony dorosłych oraz dzieci. Praca maszyn do lodów włoskich w głównej mierze opiera się na połączeniu bazy lodowej i specjalnych mieszanek w oddzielnych komorach, a następnie po otrzymaniu pożądanej konsystencji, wystarczy uruchomić maszynę wyłączanie za pomocą dźwigni.

W ostatnim czasie coraz więcej osób zaczęło również doceniać lody naturalne, nazywane rzemieślniczymi. Ich produkcja wymaga jednak zastosowania szerszego asortymentu, który pozwala na otrzymanie bazy lodowej o wysokich walorach smakowych w różnych, nawet nietypowych smakach. W przypadku lodów rzemieślniczych niezbędne będą urządzenia m.in. takie jak miksery, frezery, pasteryzatory, dojrzewalniki, a także szokowniki, czyli zamrażarki szokowe.

Jak zrobić masę lodową?

Pierwszym, a zarazem bardzo ważnym krokiem jest przygotowanie bazy lodowej, która stanowi podstawę lodów. W zależności od produkowanego rodzaju lodów do bazy można dodać mleko, wodę, śmietankę, jajka czy cukier. Przygotowana mieszanka następnie musi zostać poddana pasteryzacji oraz procesowi dojrzewania.

Dobrym rozwiązaniem do produkcji baz lodowych są urządzenia wielofunkcyjne łączące w sobie funkcja pasteryzatora i dojrzewalnika. Oprócz dwóch trybów pracy mieszadła, maszyny mają wgrane programy pasteryzacji przeznaczone dla mieszanek mlecznych, mleczno-jajecznych oraz czekoladowych, co w znacznym stopniu przyspiesza całą pracę. Po pasteryzacji od razu można poddać bazę lodową okresowi dojrzewania, który stanowi niejako krok do uzyskania lodów o wysokich walorach smakowych. – wyjaśnia przedstawiciel firmy Mk Komi, oferującej maszyny wielofunkcyjne do lodów.

Jak nadać lodom odpowiednią konsystencję?

Niezbędnym krokiem w procesie produkcji lodów bez wątpienia jest nadanie im odpowiedniej konsystencji. W tym celu konieczny będzie mikser, który oprócz uzyskania pożądanej konsystencji, dokładnie wymiesza bazę lodową z wybranymi smakami, a w efekcie pozwoli na uzyskanie gładkiej i kremowej masy. Tak przygotowana masa lodowa zostaje odpowiednio zamrożona we frezerze, natomiast ostatnim krokiem do uzyskania lodów dobrej jakości jest zamrożenie ich w zamrażarkach szokowych, które działają na zasadzie oddziaływania na masę bardzo zimnym powietrzem.

Warto podkreślić, że przygotowane lody naturalne w ten sposób mogą zostać od razu zostać przeznaczone do sprzedaży, niemniej jednak, aby zapewnić im znacznie dłuższe przechowywanie, warto dodatkowo wyposażyć lokal w szafy mroźnicze, które pozwolą na bezpieczne przechowywanie lodów, bez obaw o utratę ich walorów smakowych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here