Nie ulega wątpliwości, że lody to najczęściej wybierane desery zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci w ciepłe dni. Obecnie lody znajdują się zarówno w lodziarniach, cukierniach, jak i w innych lokalach gastronomicznych, które pragną wyjść naprzeciw swoim klientom. Każda osoba ma swoje ulubione smaki, jednak o tym, czy powróci ona do konkretnego miejsca, z pewnością świadczy smak i konsystencja lodów. Jak zrobić dobrą masę lodową? Podpowiadamy!
Wyposażenie niezbędne w produkcji lodów
Aby otrzymać masę lodową dobrej jakości konieczne jest wyposażenie lokalu w niezbędne urządzenia przeznaczone do produkcji lodów różnego rodzaju. Bez wątpienia niesłabnącą popularnością cieszą się lody włoskie, dlatego też warto stworzyć możliwość klientom spróbowania klasyki. Takie rozwiązanie w porównaniu do produkcji lodów gałkowych wymaga o wiele mniej nakładów pracy, przy jednoczesnej gwarancji zainteresowania ze strony dorosłych oraz dzieci. Praca maszyn do lodów włoskich w głównej mierze opiera się na połączeniu bazy lodowej i specjalnych mieszanek w oddzielnych komorach, a następnie po otrzymaniu pożądanej konsystencji, wystarczy uruchomić maszynę wyłączanie za pomocą dźwigni.
W ostatnim czasie coraz więcej osób zaczęło również doceniać lody naturalne, nazywane rzemieślniczymi. Ich produkcja wymaga jednak zastosowania szerszego asortymentu, który pozwala na otrzymanie bazy lodowej o wysokich walorach smakowych w różnych, nawet nietypowych smakach. W przypadku lodów rzemieślniczych niezbędne będą urządzenia m.in. takie jak miksery, frezery, pasteryzatory, dojrzewalniki, a także szokowniki, czyli zamrażarki szokowe.
Jak zrobić masę lodową?
Pierwszym, a zarazem bardzo ważnym krokiem jest przygotowanie bazy lodowej, która stanowi podstawę lodów. W zależności od produkowanego rodzaju lodów do bazy można dodać mleko, wodę, śmietankę, jajka czy cukier. Przygotowana mieszanka następnie musi zostać poddana pasteryzacji oraz procesowi dojrzewania.
– Dobrym rozwiązaniem do produkcji baz lodowych są urządzenia wielofunkcyjne łączące w sobie funkcja pasteryzatora i dojrzewalnika. Oprócz dwóch trybów pracy mieszadła, maszyny mają wgrane programy pasteryzacji przeznaczone dla mieszanek mlecznych, mleczno-jajecznych oraz czekoladowych, co w znacznym stopniu przyspiesza całą pracę. Po pasteryzacji od razu można poddać bazę lodową okresowi dojrzewania, który stanowi niejako krok do uzyskania lodów o wysokich walorach smakowych. – wyjaśnia przedstawiciel firmy Mk Komi, oferującej maszyny wielofunkcyjne do lodów.
Jak nadać lodom odpowiednią konsystencję?
Niezbędnym krokiem w procesie produkcji lodów bez wątpienia jest nadanie im odpowiedniej konsystencji. W tym celu konieczny będzie mikser, który oprócz uzyskania pożądanej konsystencji, dokładnie wymiesza bazę lodową z wybranymi smakami, a w efekcie pozwoli na uzyskanie gładkiej i kremowej masy. Tak przygotowana masa lodowa zostaje odpowiednio zamrożona we frezerze, natomiast ostatnim krokiem do uzyskania lodów dobrej jakości jest zamrożenie ich w zamrażarkach szokowych, które działają na zasadzie oddziaływania na masę bardzo zimnym powietrzem.
Warto podkreślić, że przygotowane lody naturalne w ten sposób mogą zostać od razu zostać przeznaczone do sprzedaży, niemniej jednak, aby zapewnić im znacznie dłuższe przechowywanie, warto dodatkowo wyposażyć lokal w szafy mroźnicze, które pozwolą na bezpieczne przechowywanie lodów, bez obaw o utratę ich walorów smakowych.