Na czym polegają obiady i kolacje a’la carte

0
35
Na czym polegają obiady i kolacje a'la carte

Obiady i kolacje a’la carte to termin pochodzący z języka francuskiego. W tłumaczeniu oznacza to po prostu wyrażenie „według karty”. W praktyce takie posiłki polegają więc na indywidualnym zamawianiu dań, które znajdują się w karcie menu danego lokalu. Takie zjawisko ma miejsce w większości restauracji. Jak dokładnie się to odbywa i czy kolacja a’la carte to najlepsza możliwość dla głodnego klienta?

Posiłki a’la carte dostosowane do indywidualnych gustów kulinarnych

Klient restauracji a’la carte zasiada wygodnie przy stole, na którym nie ma gotowych posiłków. Kolejnym krokiem jest więc najczęściej przybycie kelnera i podanie oferowanego w lokalu menu.

Obsługa na początku serwuje zamawiane napoje takie jak wino, woda lub soki, a klient oczekuje na przygotowywaną potrawę. W tym czasie kucharze szybko uwijają się w kuchni i tworzą smaczne dania, zgodnie z ofertą punktu gastronomicznego. W pierwszej kolejności przynoszona jest potrawa w postaci zupy lub przystawki, a po ich spożyciu – także drugie danie.

– Po spożytym posiłku obsługa ponownie przybywa do stolika i zabiera naczynia na zaplecze. Goście mogą w tym czasie zamówić deser lub kawę, lub po prostu uiścić opłatę i udać się do domu, hotelowego pokoju lub na spacer – informuje manager ***Sleep Hotel we Wrocławiu.

Jakie są plusy obiadu i kolacji a’la carte?

Podstawowymi korzyściami z wyboru tego rodzaju posiłków są:

  • duży wybór potraw,
  • profesjonalna obsługa przy stoliku,
  • brak konieczności odnoszenia naczyń,
  • możliwość zamówienia potraw w wersji dla alergików,
  • miły nastrój i relaksujący posiłek,
  • opcja dostosowania posiłku do preferencji żywieniowych,
  • możliwość samodzielnego wyboru ceny za posiłek,
  • profesjonalne doradztwo kelnerów.

Jak wygląda nakrycie do stołu podczas kolacji a’la carte?

Stoły w restauracjach tego typu są najczęściej przykryte obrusami i posiadają stosowną dekorację złożoną z kwiatów lub świec. Oprócz tego znajdują się na nich:

  • naczynia w postaci talerzy,
  • sztućce,
  • odpowiedni rodzaj kieliszków i szklanek,
  • serwetki,
  • opcjonalnie pieczywo i masło,
  • przyprawniki.

Warto podkreślić, że rodzaj umieszczonych na stoliku naczyń i sztućców jest bezpośrednio związany z ofertą lokalu gastronomicznego i ma ułatwiać spożywanie ryb, mięs oraz sałatek.

Z tego powodu nakrycie a’la carte może być rozszerzone lub podstawowe i zawierać tylko niezbędne naczynia, lub też cały zestaw kilku sztućców, kieliszków i talerzyków. W przypadku wątpliwości co do użycia niektórych akcesoriów warto zapytać kelnera, który chętnie doradza gościom podczas ich kulinarnej przygody.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here