Pasty orzechowe na słodko – propozycje dla łasuchów

0
398
Pasty orzechowe na słodko - propozycje dla łasuchów

Słodkie przekąski to ulubiony przysmak każdego łasucha. Ciasta i wypieki domowe czy słodycze kupne to wyroby, którym trudno się oprzeć. Niestety większość takich dań i smakołyków zawiera wiele substancji negatywnie wpływających na ludzki organizm. Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, warto sięgnąć po zdrowe pasty orzechowe. Można z nich przygotować wiele różnych dań. Oto kilka propozycji.

Naleśniki na słodko

Kto z nas nie lubi naleśników ze słodkim nadzieniem? Takie danie to przysmak często kojarzący się z dzieciństwem. Jeśli szukamy alternatywy dla bardzo słodkich dżemów z dużą ilością niezdrowego białego cukru, warto zdecydować się na naleśniki z pastą orzechową. Kremy z fistaszków czy pistacji mogą być serwowane zarówno na słodko, jak i na słono. Są nie tylko smaczne, lecz także bardzo zdrowe. Najlepsze produkty można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością. Takie wyroby nie zawierają żadnych konserwantów, emulgatorów czy ulepszaczy. Stanowią niezastąpione źródło witamin, zdrowych kwasów tłuszczowych i minerałów.

Czy pasty orzechowe nadają się do wypieków?

Przetworzona żywność to jeden z powodów, dla których coraz więcej osób choruje na nowotwory. W związku z tym warto poszukać zdrowszej alternatywy. Producenci zdrowych wyrobów spożywczych z firmy Nutura podkreślają, że obecny przemysł cukierniczy garściami czerpie z chemicznych ulepszaczy i konserwantów. Czy można zatem przygotować zdrowe smakołyki?

Wypieki domowe to nieodłączna cześć świąt, urodzin czy po prostu zwykłego niedzielnego popołudnia. Jeśli lubimy piec, warto znaleźć zdrowe zamienniki gotowych mas, które niestety często zawierają sporo chemii. Wyśmienitym dodatkiem do ciast i deserów są pasty pistacjowe, arachidowe czy chałwowe. Orzechy to bogactwo witamin i minerałów, dlatego warto je dodawać do wielu dań i smakołyków. Kremy z orzechów można wykorzystać jako element ciast bądź tortów. Zdrowe wyroby nie zawierają białego cukru, który ma bardzo wysoki indeks glikemiczny. Dlatego można je bez obawy dodawać do domowych wypieków.

Lodowe desery z pastami orzechowymi

Kolejny sposób na wykorzystanie past orzechowych to desery lodowe. Wystarczy dodać łyżkę kremu pistacjowego, chałwowego lub z orzechów arachidowych do pucharów z lodami i otrzymujemy danie jak w ekskluzywnej restauracji. Oprócz tego kilka kropel lubionego likieru i voilà – idealna i łatwa w przygotowaniu przekąska na wieczór z przyjaciółmi lub wystawny obiad z rodziną. Kremy orzechowe mają z reguły gęstą konsystencję. Dzięki temu można je zwyczajnie przełożyć do miseczki i potraktować jako dip. Jeśli chcemy nadać paście dodatkowych walorów smakowych, dodajmy cynamon, miód lub chilli. W ten sposób uzyskamy niebywały smak i aromat przy bardzo niskim nakładzie pracy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj