Standardy ekologiczne w produkcji garomatów

0
344
Standardy ekologiczne w produkcji garomatów

Co zrobić, aby zredukować stale rosnące koszty energii elektrycznej? Jak produkować maszyny piekarnicze i cukiernicze tak, aby spełniały wymogi europejskie – zarówno ich wytwarzanie, jak i dalsze użytkowanie? W naszym artykule skupiamy się na komorach garowniczych oraz garomatach. Zapraszamy do przeczytania kilku zdań o standardach ekologicznych w produkcji.

Komora garownicza i garomat

Zacznijmy od tego, czym w ogóle są komory garownicze i garomaty. Te pierwsze, nazywane również szafami garowniczymi, odgrywają ogromną rolę podczas procesu rozrostu ciasta. Jest to w zasadzie najważniejszy etap produkcji, dlatego urządzenia i maszyny, które w nim uczestniczą, muszą być funkcjonalne i wysokiej jakości. Zwykle komory garownicze buduje się z uszczelnionych płyt nierdzewnych. Tego typu materiał jest wybierany, ponieważ łatwo utrzymać go w czystości i zachować najwyższe standardy higieny. Ponadto gwarantują dużą szczelność i wysoką izolację cieplną, a zachowanie stałych parametrów temperatury i wilgotności jest bardzo ważne dla całego procesu rozrostu ciastaKomory garownicze mają różne rozmiary i mogą stanowić całe pomieszczenie, jak i urządzenie przypominające szafę chłodniczą. Wprowadza się do niej kęsy ciasta do rozrostu na wózkach piekarniczych lub stelażach ze stali nierdzewnej.

Cechą wspólną każdej komory czy też szafy garowniczej jest garomat. Stanowi on serce garownii, ponieważ bez niego nie byłoby możliwe wytwarzanie pary potrzebnej do rozrostu ciała. Jest niezwykle istotny, ponieważ reguluje temperaturę i wilgotność we wnętrzu. Pozwala ustawić stałe parametry rozrostu ciasta, co jest bardzo ważne, aby finalne wypieki miały równomiernie rozłożony miękisz oraz chrupiącą skórkę. Standardowe komory garownicze ogrzewane są grzałkami elektrycznymi zamontowanymi w ścianach, a parę niezbędną do wyrośnięcia ciasta generuje się przez zagotowanie wody w zbiorniku. Na rynku dostępne są jednak bardziej ekologiczne rozwiązania, czyli ekogaromaty, które wykorzystują ciepło z odzysku.

Ekologiczna i zrównoważona produkcja

Ekologiczne technologie i zrównoważona produkcja, która nie oddziałuje negatywnie na środowisko, to w ostatnim czasie temat numer jeden. Firmy konstruujące wyposażenie piekarń i cukierni stale poszukują nowych rozwiązań, aby nie tylko produkcja wyrobów była ekologiczna, ale również samych urządzeń. Ekologia w przemyśle jest pojęciem bardzo szerokim. Zakłady produkcyjne muszą dopasowywać się do stale zmieniających się restrykcji i standardów unijnych. Jednak wymogi ekologiczne w produkcji takich urządzeń jak garomaty czy innych maszyny gastronomiczne, to również jak najlepsze wykorzystywanie dostępnych zasobów, recykling, dobre zarządzanie energią, czasem, a także wytwarzanie wysokich jakościowo i żywotnych produktów.

Czym zatem charakteryzuje się ekologiczna i zrównoważona produkcja? To przede wszystkim:

  • trwalsze produkty,
  • brak odpadu poprodukcyjnego,
  • wykorzystanie jednej maszyny do wielu czynności,
  • recykling odpadów,
  • mniej smarów i substancji oleistych (nadmierna produkcja chemii oraz zużycie czyściwa),
  • kontrola ilości wydzielanego dwutlenku węgla i innych gazów do atmosfery,
  • ekologiczne surowce.

Czym jest ekogaromat?

W zależności od wielkości zakładu piekarniczego oraz ilości zamówień komory garownicze często pracują nawet całą dobę. Biorąc pod uwagę, że w standardowych urządzeniach do utrzymania stałych parametrów temperatury i wilgotności wewnątrz stosuje się grzałki elektryczne, ekogaromat stanowi innowację.

Nasza firma skonstruowała nowoczesny ekogaromat, który ogrzewa komorę garowniczą ciepłem z odzysku. Para natomiast generowana jest dzięki zamontowanym dyszom zraszającym. Urządzenie to jest bardzo oszczędne, trwałe, bezawaryjne i nie wymaga skomplikowanych napraw. Wszystko to sprawiło, że nasz garomat otrzymał wyróżnienie na produkt roku podczas targów cukierniczych SweetTargi – opowiada pracownik działu technicznego firmy Eurotechnika – maszyny piekarnicze i cukiernicze.

Komora garownicza i garomaty to niezwykle potrzebne urządzenia w każdym zakładzie cukierniczym i piekarniczym, szczególnie takim, który produkuje dużo wypieków. Rosnące koszty energii oraz duże zanieczyszczenie środowiska warunkują poszukiwanie nowych rozwiązań, które ograniczą pobór prądu i zmniejszą negatywny wpływ na planetę. Trzeba jednak pamiętać, że bardzo ważne jest nie tylko wybieranie maszyn i urządzeń pozwalających na odzysk ciepła czy w inny, ekologiczny sposób przyczyniających się do ochrony środowiska. Istotne jest również to, aby wszystkie urządzenia pochodziły ze zrównoważonej, ekologicznej produkcji. Ważne jest, aby producenci maszyn nie generowali niepotrzebnych odpadów do środowiska – zarówno odpadów materialnych jak granulat i metal, jak i środków chemicznych, często niezwykle żrących i szkodliwych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj